RATBvro – siteul!

Astăzi am avut ocazia de a mă reîntâlni cu site-ul Regiei de Transport Brașov – ratbv.ro. Încercam să aflu cum ajung din zona A în zona B, nu cunoșteam nume de stradă sau stație, însă știam că o să găsesc un site cam din topor dar funcțional unde dau repede de-o hartă și orarul liniilor de transport – mic, urât, dar e al nostru. hehe! Surpiză!

 

Pe bune! Surpriză! Am găsit o nouă (pentru mine) bijuterie de site, mică, cochetă și elegantă! Deși “un site” tinde să fie de gen neutru, eleganța și rafinamentul ratbv.ro-ul mă fac să-i asociez genul feminin. Poate pentru că mă duce cu gândul la româncele noastre atât de frumoase, tipicele țărăncuțe eșuate la oraș și înecate în kitsch?

Dar să revin totuși la căutarea mea … hartă … trasee … Greu de decis unde să mă uit prima dată. Prima pagină e “cu de toate!”. Hai s-o iau metodic. Meniu. Trebuie să fie un meniu. L-am găsit relativ ușor, sub o siglă cruntă, care se potrivește ca nuca-n perete și trei butoane “dă soșial media” nefuncționale dar obligatorii. Prima intrare din meniu: “Home”. Decid cu greu să nu navighez cu greu prin meandrele internetului către pagina pe care sunt deja și trec la următoarea rubrică intitulată, surprinzător, RAT BRASOV. Uimitor, nu este un link către ratbv.ro ci submeniul de unde pot afla importante informații despre conducerea RATBv. Sau despre consiliul de administrație. Măcar știm cine a aprobat site-ul ăsta – felicitări pentru onestitate!

Dar cumva am ajuns la trasee! Cumva, nu-mi este clar cum. Poate din vina unui pătrățel cu scris gri închis pe gri un pic mai deschis? Nu contează. Am găsit bine ascuns la vedere linkul către hartă. Și ce hartă!

hartaRatbv
(sursa: internet)

Mi-a fost clar din prima că undeva la Sud și la Est de Dealul Morii sunt stații pe unde opresc … niște autobuze sau ceva … Da, evident “pagina” cu harta este o mare poză neclară – banala soluție cu Google maps + stații probabil risca să dea un iz neplăcut de profesionalism site-ului.

În fine, după ce m-am lămurit cu traseul meu am putut să-mi îmbunătățesc cunoștințele despre legislația, reglementările, contravențiile și sancțiunile din domeniu, iar între două lecturi de textărie aridă mi-am putut desfăta ochii cu galeria foto – evident, nefuncțională. Dar oare de ce atâta grijă pentru popularea site-ului cu un content atât de atractiv pe care brașovenii se calcă în picioare să-l vizioneze? A! Evident! Vizitatorul site-ului este îmbiat cu anunțuri delicat incluse în nota generală de stridență să-și pună RECLAMA LUI ACOLO! – nu, nici un cuvânt despre închirierea de spațiu publicitar pe mijloacele de transport deoarece indubitabil doar veniturile din reclamele de pe site vor permite regiei ca în decurs de maxim 2-3 luni să ofere transport gratuit tuturor brașovenilor.

Dar cine sunt meseriașii autori ai acestui site! Ei sunt eas9B. Sau easYB? Nu contează, aparent sunt specialiști în SEO, CMS, CRM, OMG, WTF și în general “make IT easy” –  asta, ultima, nu-mi e clar, s-ar putea să aibă ceva legătură cu emigrarea în Italia. Oricum, dacă vreți informații mai exacte mergeți pe site-ul lor, e primul din lista de rezultate la o căutare după “experți SEO Brașov”. Pe google sau alte 999 de motoare de căutare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.